10 000 steg om dagen, mycket eller lite?

Den rådande tron i samhället är att ett gott välbefinnande och hälsa säkerställs av minst 10 000 steg om dagen. På så sätt använder vi kroppens muskler, sitter inte stilla och upprätthåller en hög fysisk aktivitet. Promenader kan anses vara en av de billigaste och därför de mest acceptabla aktiviteterna för ett aktivt liv. Även fast gång är något naturligt för oss, är det bara ett litet antal personer som har en  korrekt gångteknik.

10 000 steg om dagen?

“Alla människor har olika fysiska förmågor, så vi kan inte stirra blint på 10 000 steg om dagen. Det är sant att med tanke på den ökande fysiska inaktiviteten i samhället, så rekommenderas daglig fysisk aktivitet. Men vill vi gå ner i vikt,  Krävs till exempel: promenad på mer än en timme, med en genomsnittlig hastighet på cirka 6 000 steg/h. Så för att minska i vikt kan det krävas 15 000 steg per dag”, säger J. Monkevičienė.

Att gå gynnar hela kroppen!

Genom att gå även korta sträckor, tränar och stärker vi våra benmuskler. När man går är quadricepsmuskeln i låret den mest aktiva, vilket höjer benet och skjuter det framåt. Den bakre lårmuskel-gruppen samt sätesmusklerna aktiveras och drar benet bakåt, medans vadmusklerna sträcker ut och lyfter foten.

Man kan tro att det bara är benmusklerna som jobbar när man går. Men när vi går tränar vi hela kroppen. I uppförsbacke aktiveras bål- och bukväggens muskler. Muskler som stabiliserar ryggraden arbetar vid alla rörelser och ju snabbare gång, desto mer tränas musklerna i axelgördeln och nacken. Under steget aktiveras även kroppens kardiovaskulära, andnings- och endokrina system.

“Promenader hjälper också till att förbättra vårt känslomässiga tillstånd. Minskar stress och hjälper oss att bekämpa ensamhet och dåliga vanor. Genom att vara aktiv på vår fritid ökar den mental kapaciteten och vi blir mer motståndskraftiga för tex infektioner. Dessutom kan regelbundna promenader förbättra de adaptiva mekanismerna i vår kropp, tex. gör det lättare att anpassa sig till oönskade miljöfaktorer.

Program för återhämtning och minskad stress.

Hur ska man då gå?

Ingen tvivlar på fördelarna med att gå, men man bör vara uppmärksam på sin individuella gångteknik. När man går är det nödvändigt att försöka luta sig lite bakåt så att axlarna är raka och huvudet och nacken inte böjer sig framåt. På så sätt upprätthåller du lungvolymen och muskelbalansen. Att gå kräver också en lätt spänning i magmusklerna, eftersom detta hjälper till att upprätthålla en stabil position av ryggraden, möjliggör mer ekonomisk rörelse och förhindrar skador.

"Varje steg börjar med rätt positionering av foten, så jag råder alla mina patienter att inte betona hälen, utan istället att överföra belastningen till fotens mitt- och yttre område. Detta råd är särskilt värdefullt när du går långa sträckor. Det minskar risken att känna obehag" Julija M.

Välj rätt skor och tillbehör för promenader

För att promenader ska vara trivsamma, bör skor väljas efter fotens anatomi. tex kan vissa behöva mer stöd och andra mindre. Dessutom påverkas valet av skor även av årstiden, terräng och syftet med promenaden.

“Det är nödvändigt att välja lätta skor med en halkfri sula för promenader, och skor med grov slitbana eller med spikar vid halka. En högre och fastare sko kan ge mer stabilitet vid ojämn terräng och skydda din fotled från stukningar. När man planerar att göra sin promenad till ett träningspass kan skorna se ut mer som löparskor. Framsidan på sådana skor vanligtvis bredare, för att inte klämma tårna och hälen är lite högre än vanliga skor, ”

Intresseanmälan: