Testning av hjärta och hälsa i orientering

Vi vänder oss till äldre motionärer som vill veta mer om sin hälsa i träning

Vill du veta mer om testning av hjärta och hälsa för orienterare?

Vem är den typiska resenären?

Vår typiska resenär är en entusiastisk orienterare som har kommit att uppskatta betydelsen av hälsa och välbefinnande. Med åldern har du skaffat dig värdefull livserfarenhet och förstår vikten av att ta hand om sin kropp och sitt sinne på ett förebyggande sätt.

Våra resenärer kan vara de som vill utforska förebyggande åtgärder för att bibehålla sin fysiska och mentala hälsa på bästa sätt. De kan också vara personer som står inför specifika hälsoutmaningar och letar efter råd och anpassade strategier för att hantera dessa utmaningar i samband med sin orienteringsträning.

Denna resa ger dig inte bara möjlighet att njuta av spännande orienteringsupplevelser, utan ger också en heltäckande och skräddarsydd insikt i ditt hälsotillstånd.

Vår resa erbjuder en balanserad kombination av rolig och utmanande orientering, samtidigt som den fokuserar på att ge dig en djup förståelse för din kropp och hälsa. Genom individuellt anpassad rådgivning hjälper vi dig att ta itu med dina hälsobehov på ett målinriktat sätt, allt medan du njuter av en minnesvärd och meningsfull resa.

Kan det vara farligt för hjärtat att träna när man är äldre?
Hur påverkar medicin min träning?
Är det farligt att träna med högt blodtryck?
Kan man ha hjärtflimmer utan att veta om det?
Previous
Next

Från Start till Mål

 1. Möte innan Bokning: Resan börjar med en inledande dialog med mig (David). Det ger oss möjlighet att dela mer om resan och lyssna till dina behov.
 2. Flygbokning: Efter vårt samtal och om du väljer att följa med oss, tar vi hand om flygbokningen från den mest lämpliga flygplatsen för dig. Ingen förskottsbetalning krävs; alla betalningar sker på plats, smidigt via kort eller banköverföring.
 3. Ankomst till Vilnius: Väl framme i Litauen blir du välkomnad och eskorterad till våra anläggningar i Vilnius för inledande tester.
 4. Omfattande Testning: Vårt team av erfarna kardiologer, idrottsläkare och fysioterapeuter utför noggranna arbetsprov, VO2-max tester, ultraljud av hjärtat och fysioterapeutiska tester av din hälsa och funktion.
 5. Orientering: Under fyra spännande dagar bor vi i en fantastisk herrgård från 1700-talet och ger oss ut på orientering i olika terrängtyper varje dag.
 6. Hälsotester i orientering: Under orienteringen övervakar vi hjärtats aktivitet med EKG, mäter blodtryck, blodsockernivåer samt laktatproduktionen i musklerna för en fullständig bild av din fysiska status.
 7. Individuell Fysioterapi: Tillsammans med vår fysioterapeut tittar vi på din styrka, rörlighet och muskelfunktion för att minimera risken för skador och förbättra din prestation oavsett målsättning.
 8. Personliga Rekommendationer: Efter dagarna med tester och träning, erhåller du individuella rekommendationer och råd från våra läkare och fysioterapeuter för att guida dig i din fortsatta hälsosamma livsstil och träningsrutin.
 9. Mat och Boende Ingår: Du behöver inte bekymra dig om mat och boende. Allt är inkluderat i programmet för att du ska kunna fokusera på din upplevelse och framsteg.

Våt program är utformat för att ge dig en djupgående och holistisk förståelse av din hälsa, tillsammans med möjligheten att förbättra din fysiska förmåga och livskvalitet. Välkommen till en resa som omdefinierar din syn på träning och välmående.

4 dagars orienteringsresa

Under 4 dagar bor vi all inclusive på en 1700-tals herrgård i vackra Litauen. Vi får  uppleva spännande orientering, samt tester för hjärta, hälsa och funktion i orientering. Tester för hjärta och hälsa hos orienterare i orientering.  Läs mer om vad som ingår i resan!

Undersökning av hjärta och hälsa i orientering

Välkommen till Paliesius Kliniken – din partner för hälsa och prestation i orientering! Vi är dedikerade till att sätta din hjärthälsa i fokus och minska risken för hjärtproblem under träning. Vårt specialiserade program är utformat för att ge dig en klar bild av din hälsa och minimera risken för hjärthälsoproblem när du orienterar. Vårt team av experter, inklusive läkare, kardiolog och fysioterapeut, kommer att guida dig genom en serie noggranna tester. Dessa tester omfattar både din generella hälsa och din hjärtprestanda under orientering. Vi strävar efter att ge dig insikter som hjälper dig optimera din träning och minska eventuella risker. Oavsett om du är helt frisk eller har problem med hälsan är vårt program skräddarsytt för dig. Vi välkomnar alla som vill förstå hur hjärtat arbetar under orientering och öka sin kunskap om hälsa och prestation. Ge dig själv fördelen av att träna med kunskap och trygghet. Kontakta Paliesius Kliniken idag och låt oss tillsammans arbeta för en starkare och säkrare orienteringsupplevelse för veteraner!

"Som orienterare i master grupperna är vi mer medvetna om vår hälsa och hjärta"

God kunskap om din hälsa kan minimera hjärtproblem eller hälsorisker hos orienterare!

Hjärt och kärl problematik ökar med åldern! Hjärtproblematik kan även drabba träningsaktiva personer, ibland utan varning. Tester för hjärtat och hälsan i orientering minskar risken för plötsligt hjärtstopp!
När borde jag tänka på att göra en hälsoundersökning?

– Har man fyllt 40 och tar sig an en utmaning som O-ringen eller WMOC, bör man ha en bild av sitt hjärta, hälsa och eventuella riskfaktorer. Forskning rekommenderar undersökningar med bla EKG och kolesterol  för att säkerställa att man inte ligger i riskzonen att drabbas av hjärtproblem.  Läs mer.

Berättelser från orienterare!

“Vi tackar för tre fantastiska dagar på ett ljuvligt ställe. Vi debatterar emellan oss vad som var allra bäst. Var det orienteringen i Dringis-skogarna? Var det stället som sådant, omgivningarna och rummet med den bekväma sängen och det härliga sänglinnet? Eller var det kanske Giedres magiska händer och massagen som gör att vi åker härifrån som nya, betydligt mer avslappnade människor? Den vedeldade bastun var förvisso den bästa jag (Lotta) upplevt sedan jag flyttade hemifrån för 40+ år sen, men frågan är om det ändå inte var insikterna om hur vi ska träna (och äta) för att må och prestera bättre i framtiden som kommer att göra det största och mest långsiktiga avtrycket. Hur som helst är vi innerligt tacksamma att David kontaktade oss och att vi fick chansen att komma hit.” “Anders Johansson och Lotta Fischerström, SOL Tranås, Sverige.

– “Varje gång jag tränade var jag rädd för att få en hjärtinfarkt, jag var orolig varje gång.” Håkan är 65 år och har en tävlings bakgrund inom orientering. Håkan fick en negativ hälsoreaktion efter en tävling och därefter en obehaglig känsla under träning, därför testade vi Håkan för riskfaktorer och hjärtproblem under orientering. Läs mer

Testning av orienterare för hälsa och trygghet!

Ett unikt program under 4 dagar för orienterare i orientering

I Programmet ingår:

 1. Undersökning och tester med idrottsläkare och kardiolog samt EKG i orientering.
 2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max.
 3. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut.
 4. Resa, boende och helpension.
Orientering och hjärtproblematik

Testning av V02max

Testet görs för att utvärdera hur ditt hjärta arbetar i belastning, Resultatet ger även ett utgångsvärde för din fysiska kapacitet och individuella intensitet i träning.  Initial testning är viktig för att utvärdera hjärtproblem hos orienterare innan vi ger oss ut i skogen. Värdena ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, som är vitala för din hälsa, träning och prestation. 

Hur fungerar en EKG mätning under orienteering?

Ett viktigt verktyg för identifiering av hjärtproblem hos orienterare!

Testning av hjärta och hälsa i orientering; Under pågående orientering övervakas hjärtaktiviteten med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till läkaren. Därför kan en första utvärdering göras på plats i skogen och direkt identifiera problem i hjärtats arbete, tex en arytmi. EKG-mätningen görs i näst intill realtid under verkliga förhållanden. En mätning under verkliga förhållanden kan identifiera hjärtproblem hos orienterare

EKG i orientering

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Bedömning av hjärta, hälsa och funktion

Möte med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

En allmän hälsoundersökning med bedömning av möjliga hälsorisker samt ultraljud av hjärta, muskler och leder vid behov. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas styrka och rörlighet samt analys av din kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

V02max test för orienterare
Ultraljud för orienterare

Dag 2 och 3

Testning i orientering

Testning sker i den intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. Orienteringsbanan delas upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos. 

Under orienteringen övervakar läkaren ditt hjärta via trådlös EKG mätning. Mellan varje loop samt efter avslutad orientering upprepas mätningarna. Orientering i varierande terräng kan avslöja hjärtproblem hos orienterare

Dag 4

utvärdering och rekommendationer

Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

 • Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
 • Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer. 
 • Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.

Programmet inkluderar:

 • Alla tester och undersökningar
 • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
 • Alla resultat samt rekommendationer
 • Boende på Paliesius herrgård
 • Helpension 
 • Resa ToR
 • Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt

Resande med oss från Sverige David Engstedt som själv är aktiv inom flera olika idrotter. bla orientering, triathlon, cykling, löpning och vandring.

Intresseanmälan: