Vill du veta mer om testning av hjärta och hälsa för orienterare?

Orienteringsmatch 20-21 Maj

Paliesius kliniken är stolt medarrangör av en orienteringsmatch för veteraner mellan Sverige, Norge och Litauen.  Matchen kommer att ske i Ignalina distriktet och vi jobbar nu för att realisera en sprint vid ignalina kärnkraftverk för en unik orienteringsupplevelse.

Om du är intresserad av att veta mer fyll gärna i formuläret bredvid så skickar vi mer information löpande. /David Engstedt Paliesius kliniken

 

Testning av hjärta och hälsa i orientering

4 dagars orienteringsresa

Under 4 dagar bor vi all inclusive på en 1700-tals herrgård i vackra Litauen. Vi får  uppleva spännande orientering, samt tester för hjärta, hälsa och funktion i orientering. Tester för hjärta och hälsa hos orienterare i orientering.  Läs mer om vad som ingår i resan!

Undersökning av hjärta och hälsa i orientering

Paliesius Kliniken jobbar för att minska hjärtproblem hos orienterare. Programmet syftar till att ge dig en tydlig bild av hälsa och minimera risken för hjärtproblem i träning. Läkare, kardiolog och fysioterapeut gör löpande tester av din hälsa samt hjärta under orientering. Programmet vänder sig till motionärer på alla nivåer, och alla som vill veta hur hjärtat arbetar i orientering!

Varför ska jag åka till Paliesius kliniken?

Paliesius kliniken erbjuder en unik testning där ditt hjärta övervakas trådlöst under pågående orientering. 

Du bestämmer intensitet och längd, vi testar hur ditt hjärta och hälsa reagerar. 

Vi gör tester tillsammans med Kardiolog, idrottsläkare och fysioterapeut.

"Som orienterare i master grupperna är vi mer medvetna om vår hälsa och hjärta"

God kunskap om din hälsa kan minimera hjärtproblem eller hälsorisker hos orienterare!

Hjärt och kärl problematik ökar med åldern! Hjärtproblematik kan även drabba träningsaktiva personer, ibland utan varning. Tester för hjärtat och hälsan i orientering kan minska risken för plötsligt hjärtstopp!

När borde jag tänka på att göra en hälsoundersökning?

– Har man fyllt 40 och tar sig an en utmaning som O-ringen eller WMOC, bör man ha en bild av sitt hjärta, hälsa och eventuella riskfaktorer. Forskning rekommenderar undersökningar med bla EKG och kolesterol  för att säkerställa att man inte ligger i riskzonen att drabbas av hjärtproblem.  Läs mer.

Datum 2023

 • February 27 – March 2.
 • Mars 13-16
 • April 3-6d.
 • May 15-18
 • June 12-15

Vi reser tillsammans i små grupper om 5 personer

 • All inklusive med flyg, boende, helpension samt alla tester och aktiviteter: 10.000kr
 • Vi reser från Sverige, Norge, Danmark m.m.
 • kontakta oss för mer information

Berättelser från orienterare!

“Vi tackar för tre fantastiska dagar på ett ljuvligt ställe. Vi debatterar emellan oss vad som var allra bäst. Var det orienteringen i Dringis-skogarna? Var det stället som sådant, omgivningarna och rummet med den bekväma sängen och det härliga sänglinnet? Eller var det kanske Giedres magiska händer och massagen som gör att vi åker härifrån som nya, betydligt mer avslappnade människor? Den vedeldade bastun var förvisso den bästa jag (Lotta) upplevt sedan jag flyttade hemifrån för 40+ år sen, men frågan är om det ändå inte var insikterna om hur vi ska träna (och äta) för att må och prestera bättre i framtiden som kommer att göra det största och mest långsiktiga avtrycket. Hur som helst är vi innerligt tacksamma att David kontaktade oss och att vi fick chansen att komma hit.”

“Anders Johansson och Lotta Fischerström, SOL Tranås, Sverige.

– “Varje gång jag tränade var jag rädd för att få en hjärtinfarkt, jag var orolig varje gång.”

Håkan är 65 år och har en tävlings bakgrund inom orientering. Håkan fick en negativ hälsoreaktion efter en tävling och därefter en obehaglig känsla under träning, därför testade vi Håkan för riskfaktorer och hjärtproblem under orientering. Läs mer

Hjärtproblem hos orienterare

Testning av orienterare för hälsa och trygghet!

Ett unikt program under 4 dagar för orienterare i orientering

I Programmet ingår:

 1. Undersökning och tester med idrottsläkare och kardiolog samt EKG i orientering.
 2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max.
 3. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut.
 4. Resa, boende och helpension.
Orientering och hjärtproblematik

Testning av V02max

Testet görs för att utvärdera hur ditt hjärta arbetar i belastning, Resultatet ger även ett utgångsvärde för din fysiska kapacitet och individuella intensitet i träning.  Initial testning är viktig för att utvärdera hjärtproblem hos orienterare innan vi ger oss ut i skogen. Värdena ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, som är vitala för din hälsa, träning och prestation. 

Hur fungerar en EKG mätning under orienteering?

Ett viktigt verktyg för identifiering av hjärtproblem hos orienterare!

Testning av hjärta och hälsa i orientering; Under pågående orientering övervakas hjärtaktiviteten med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till läkaren. Därför kan en första utvärdering göras på plats i skogen och direkt identifiera problem i hjärtats arbete, tex en arytmi. EKG-mätningen görs i näst intill realtid under verkliga förhållanden. En mätning under verkliga förhållanden kan identifiera hjärtproblem hos orienterare

EKG i orientering

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Bedömning av hjärta, hälsa och funktion

Möte med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

En allmän hälsoundersökning med bedömning av möjliga hälsorisker samt ultraljud av hjärta, muskler och leder vid behov. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas styrka och rörlighet samt analys av din kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

V02max test för orienterare
Ultraljud för orienterare

Dag 2 och 3

Testning i orientering

Testning sker i den intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. Orienteringsbanan delas upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos. 

Under orienteringen övervakar läkaren ditt hjärta via trådlös EKG mätning. Mellan varje loop samt efter avslutad orientering upprepas mätningarna. Orientering i varierande terräng kan avslöja hjärtproblem hos orienterare

Dag 4

utvärdering och rekommendationer

Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

 • Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
 • Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer. 
 • Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.

Programmet inkluderar:

 • Alla tester och undersökningar
 • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
 • Alla resultat samt rekommendationer
 • Boende på Paliesius herrgård
 • Helpension 
 • Resa ToR
 • Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt

Resande med oss från Sverige David Engstedt som själv är aktiv inom flera olika idrotter. bla orientering, triathlon, cykling, löpning och vandring.

Intresseanmälan: