Hjärta och hälsa för orienterare

"Som orienterare i master grupperna blir vi mer och mer medvetna om vår hälsa i idrott och tävling"

Med kunskap om vår egen kropp och hälsa kan vi minimera riskerna och öka hälsofördelarna för idrott hela livet.

Hjärt och kärl problematik är tyvärr en vanlig åkomma med ökad ålder och drabbar även träningsaktiva personer, ibland utan varning. Undersökning av hjärtats arbete i orientering minskar risken för plötsligt hjärtstopp.

– Har man fyllt 40 och tar sig an en utmaning som O-ringen eller WMOC, bör man göra en ordentlig undersökning med EKG, kolesterol med mera för att säkerställa att man inte ligger i riskzonen att drabbas av hjärtproblem.  Vad säger forskningen?

Datum Våren 2022

 • Februari 15-18
 • Mars 14-17
 • April 19-22
 • Maj 16-19 
 • Juni 13-16 (3 platser kvar)

Vi reser tillsammans i små grupper om 5 personer

 • All inklusive med flyg, boende, helpension samt alla tester och aktiviteter: 9500kr
 • kontakta oss för mer information

Berättelser från deltagare

– “Varje gång jag tränade var jag rädd för att få en hjärtinfarkt, jag var orolig varje gång.”

Håkan är 65 år och har en tävlings bakgrund inom orientering. Håkan fick en negativ hälso-reaktion efter en tävling som orsakade en obehaglig känsla under träning. Under 4 dagar testade vi Håkan för risker och hjärthälsa under orientering. Läs mer

Testning av orienterare för hälsa och trygghet

Ett unikt program under 4 dagar för orienterare i orientering

I Programmet ingår:

 1. Konsultationer, testning och hjärthälsa tillsammans med idrottsläkare och kardiolog i orientering.
 2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max
 3. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut

Ett av de absolut viktigaste testerna är EKG testning under pågående orientering. Testet görs för att utvärdera hur hjärtat reagerar och arbetar i den unika belastningen som orienteringen erbjuder. För att få ett utgångsvärde på din individuella intensitet görs initialt ett kardiopulmonärt träningsstest (även känt som VO2 max-test). 

Testet mäter både ditt hjärtas arbete och blodtryck i träning  samt din syreupptagnings förmåga. Med detta test kan din läkare bedöma hur hjärt-lungsystemet reagerar under specifik belastning.. Testet ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, vilka är vitala för din träning, hälsa och prestation. 

Hur fungerar en EKG mätning under orienteering? För att få en bra bild av hjärtats arbete övervakas hjärtaktiviteten under pågående orientering med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till klinikens läkare som kan utvärdera hjärtaktiviteten i realtid under verkliga förhållanden på plats i skogen.  

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Möte med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

Läkaren gör en allmän hälsoundersökning, bedömer möjliga risker i träning samt ultraljud av hjärta, muskler och leder. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas rörelseapparaten, din funktion, samt analys av kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

Dag 2 och 3

Testning sker i din individuella intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. Under programmet delas orienteringsbanan upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos, BG-systemet (Body Guardian) mäter hjärtats aktivitet kontinuerligt samt övervakas av läkare. Mellan varje loop samt efter avslutad löpning upprepas mätningarna. Läkare samt fysioterapeut befinner sig i mitten av det nav som de tre orienterings looparna bildar, redo för mätningar när orienteraren kommer in.

Dag 4

Kroppens reaktion på träning och belastning utvärderas. Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer
Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.
Programmet inkluderar:
 • Alla tester och undersökningar
 • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
 • Alla resultat samt rekommendationer
 • Boende på Paliesius herrgård
 • Helpension 
 • Resa ToR
Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt
Jag som reser med oss från sverige heter David Engstedt och är själv träningsaktiv inom flera olika idrotter. bla triathlon cykling, löpning, vandring och orientering. 

Intresseanmälan: