Paliesius herrgård

Paliesius herrgård är platsen där vi bor under våra program på Paliesius kliniken. Paliesius herrgård ligger lugnt belägen och naturnära. På herrgården har vi alltid egna rum samt äter all-inclusive i restaurangen.  Herrgården har även annan verksamhet med konserter som bjuder in artister från hela världen. Se videos från Paliesius herrgård samt konserter.

Från koncept till detalj

Paliesius är noggrann när det kommer till kvalitet, både när det gäller material och verk – allt görs exakt, och bevarar resterna från det förflutna så mycket som möjligt och anpassar sig till dem i största möjliga utsträckning. Till exempel använde kliniken stockar från Finland, grova stenplattor från Indien och gjutjärnskaminerfrån England. “En levande eld ger mycket,” konstaterar Julius. Det äldsta och helt rivna delen av herrgården, som nu rymmer ett bageri, har restaurerats med stor precision. Den snidade stenbyggnaden är ett bra exempel för alla som vill komma ihåg stenarkitekturen och till och med lära sig att återställa den korrekt. Detta är en verklig utmaning även för dagens mästare.

Det mest charmiga är att herrgårdens ägare bryr sig om detaljerna lika mycket som konceptet, och filosofin för hans tillhörigheter är nästan romantiserad: ”Sängarna på hotellet har beställts extra stadiga, madrasserna är bekväma – allt för en god vila. Och med alla miljöer tillåter vi oss att leka med detaljer och inredning, så alla rum har antikviteter, intressanta föremål eller vintageartiklar: skåp, stolar, bord, ljuskronor och konst för att glädja ögat och kanske utstråla känslan jag redan nämnt.

Paliusius kliniken som bedriver sin verksamhet på Paliesius herrgård, byggdes traditionellt på en av de gamla grunderna och härifrån utgår motionsspår som sträcker sig runt herrgårdens territorium genom skogar och parker och landar i ett mysigt spa i herrgården Kärnan i Paliesius klinikens behandling är att stärka kroppen och skapa läkning.

Inom glasväggarna- konsert hallen ”hästskon”

Det här är herrgårdens stolthet och är en unik och speciell konsertsal. Bredvid Paliesius herrgårds huvudbyggnad finns en stor glaskub. Med reflektioner av molnen som pryder glasväggarna håller denruinen från de gamla stenmurade vagnstallarna.

Klassisk musik på Paliesius herrgård har nu blivit ett av herrgårdens signaturer och listan över artister som har uppträtt i HÄSTSKON är imponerande – Den legendariska norska jazzartisten Tord Gustavsen, pianister som Jan Krzysztof Broja och Gideon Kremer tillsamans med många andra har uppträtt på scenen i HÄSTSKON.

En gård för medicin, konst och musik

”För mig är denna herrgård mer en plats som i grunden är behövd av andra, en plats för alla i det omgivande samhället. Det är ett hus för medicin, konst och musik. Herrgårdar tenderar i allmänhet att vara underskattade.Herrgårdar idag är tomma skal som kan fyllas med meningsfullt liv. Inte längre livet som var här för 150 år sedan – det var en helt annan omständighet, det var en annan ekonomi. Vi vill fylla herrgården med dagens liv och göra platsen levande igen. Det är den stora betydelsen av allt detta arbete. Det här är ett stort projekt där jag lagt in mycket av mig själv och jag skulle inte klara att göra det en andra gång, säger Julius Ptašekas, restauratören av Paliesius herrgård.

Paliesius herrgård har sin historia ända tillbaka till 1600-talet, då greve Tyzenhaus köpte herrgården,Vid den tiden fanns här både en bastu och ett bryggeri intill Kančiogina-ån. Unikt i sitt landskap och med en mystisk mångfald fick den sitt namn från naturen: Det som ligger bredvid skogen, “i kontakt”. Här föddes Paliesius-området och Paliesius herrgård blev dess centrum.’

Herrgården startade sin nuvarande verksamhet 2014, Men rekonstruktionsarbetena började redan 2010.

Kontakt: