Hjärta och hälsa för skidåkare

"Som skidåkare i master klasserna är hälsan viktigare och viktigare i utövning av idrott och tävling"

Med kunskap om vår egen kropp och hälsa kan vi minimera riskerna och öka hälsofördelarna för idrott hela livet.

Hjärt och kärl problematik är tyvärr en vanlig åkomma med ökad ålder och drabbar även träningsaktiva personer, ibland utan varning. Undersökning av hjärtats arbete i skidåkning minskar risken för plötsligt hjärtstopp.

Varför ska jag åka till Paliesius kliniken?

Paliesius kliniken erbjuder en unik testning där ditt hjärta övervakas trådlöst under pågående skidåkning. 

Du bestämmer intensitet och längd, vi testar hur ditt hjärta och hälsa reagerar. 

Vi gör tester tillsammans med Kardiolog, idrottsläkare och fysioterapeut.

– För dig som idrottar som veteran och planerar en utmaning som tex Vasaloppet  bör man göra en ordentlig undersökning av hjärta och hälsa. Syftet med en undersökning är att hitta risker för hjärtproblem i samband med träning och tävling. Vad säger forskningen?

Testning av skidåkare för hälsa och trygghet

Ett unikt program under 4 dagar för skidåkare i skidåkning

I Programmet ingår:

  1. Konsultationer, testning och hjärthälsa tillsammans med idrottsläkare och kardiolog i skidåkning
  2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max
  3. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut

Ett av de absolut viktigaste testerna är EKG testning under pågående skidåkning. Testet görs för att utvärdera hur hjärtat reagerar och arbetar i den unika belastningen som skidåkning erbjuder. För att få ett utgångsvärde på din individuella intensitet görs initialt ett kardiopulmonärt träningsstest (även känt som VO2 max-test). 

Testet mäter både ditt hjärtas arbete och blodtryck i träning  samt din syreupptagnings förmåga. Med detta test kan din läkare bedöma hur hjärt-lungsystemet reagerar under specifik belastning.. Testet ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, vilka är vitala för din träning, hälsa och prestation. 

Hur fungerar en EKG mätning under skidåkning? För att få en bra bild av hjärtats arbete övervakas hjärtaktiviteten under pågående skidåkning med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till klinikens läkare som kan utvärdera hjärtaktiviteten i realtid under verkliga förhållanden på plats bredvid spåret.  

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Möte med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

Läkaren gör en allmän hälsoundersökning, bedömer möjliga risker i träning samt ultraljud av hjärta, muskler och leder. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas rörelseapparaten, din funktion, samt analys av kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

Dag 2 och 3

Testning sker i din individuella intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. passet delas upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos, BG-systemet (Body Guardian) mäter hjärtats aktivitet kontinuerligt samt övervakas av läkare. Mellan varje loop samt efter avslutat pass upprepas mätningarna. Läkare samt fysioterapeut befinner sig i mitten av det nav som de tre looparna bildar, redo för mätningar när skidåkaren kommer in.

Dag 4

Kroppens reaktion på träning och belastning utvärderas. Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer
Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.
Programmet inkluderar:
  • Alla tester och undersökningar
  • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
  • Alla resultat samt rekommendationer
  • Boende på Paliesius herrgård
  • Helpension 
  • Resa ToR
Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt
Jag som reser med oss från sverige heter David Engstedt och är själv träningsaktiv inom flera olika idrotter. bla triathlon cykling, löpning, vandring och orientering. 

Intresseanmälan: