Tester för hjärta och hälsa i löpning

– Har man fyllt 40 och tar sig an en utmaning som marathon eller Lidingöloppet, rekommenderar vi tester för hjärta och hälsa i löpning.  Testning görs bla med EKG i löpning och kontroll av riskfaktorer. Syftet med en testning är att undersöka din hjärthälsa och minimera eventuella riskfaktorer. Tester för hjärta och hälsa görs under en 4 dagars all-inklusive löpresa.

Varför ska man göra tester för hjärta och hälsa i löpning?

Behövs det verkligen för mig som är så aktiv? I dom allra flesta fall är smärta eller obehag i bröstet vid löpning orsakat av tex. överansträngning av musklerna, men kan även ha andra anledningar. Som träningsaktiv är det viktigt att ha god kunskap om sin hjärthälsa oavsett om man upplever symtom eller inte.

I en studie publicerad i the British Medical Journal, gjord på motionärer över 35år.Visade 11% av alla deltagarna(94st), en signifikant kardiovaskulär sjukdom, Ytterligare hittades 10 personer med en kärlförträngning i hjärtat på över 70% trots att dom var symtomfria. läs mer om studien

Bo berättar om varför han valde att komma till Paliesius kliniken för hälsoundersökning i löpning för löpare.

Hälsokontroll av löpare för hälsa och funktion

Ett unikt program under 4 dagar för löpare

I Programmet ingår:

 1. Undersökning av hjärthälsa i löpning
 2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max
 3. Konsultationer och testning tillsammans med idrottsläkare och kardiolog i samband med löpning.
 4. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut
 5. Resa ToR till vackra Litauen
 6. Boende och full Logi på Paliesius herrgård
Tester för hjärta och hälsa i löpning
Tester för hjärta och hälsa i löpning

Ett av de viktigaste testerna som utförs under programmet är ett kardiopulmonärt träningsstest (även känt som VO2 max-test). Testet mäter både ditt hjärtas arbete och blodtryck i träning  samt din syreupptagnings förmåga. Med detta test kan din läkare bedöma hur hjärt-lungsystemet reagerar under träning. Testet ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, vilka är vitala för din träning, hälsa och prestation. 

För att garantera säkerheten och få en bra bild av hjärtats arbete i löpning, övervakas hjärtaktiviteten under löpningen med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till klinikens läkare som kan utvärdera hjärtaktiviteten i realtid under verkliga förhållanden.  

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Undersökning och testning med med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

Tester för hjärta och hälsa i löpning

Läkaren gör en allmän hälsoundersökning, bedömer möjliga risker för träning och ultraljud av hjärta, muskler och leder. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas rörelseapparaten, din funktion, samt analys av kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

Dag 2 och 3

Tester för hjärta och hälsa i löpning

Testning sker i din individuella intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. Under programmet delas testningen upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos, BG-systemet (Body Guardian) mäter hjärtats aktivitet kontinuerligt samt övervakas av läkare. Mellan varje loop samt efter avslutad löpning upprepas mätningarna. 

Dag 4

Kroppens reaktion på träning och belastning utvärderas. Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer
Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.
Programmet inkluderar:
 • Alla tester och undersökningar
 • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
 • Alla resultat samt rekommendationer
 • Boende på Paliesius herrgård
 • Helpension 
 • Resa ToR
Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt
Jag som reser med oss från sverige heter David Engstedt och är själv träningsaktiv inom flera olika idrotter. bla triathlon cykling, löpning, vandring och orientering. 

Intresseanmälan: