– Har man fyllt 40 och tar sig an en utmaning som marathon eller Lidingöloppet, bör man göra en ordentlig undersökning med EKG, kolesterol med mera för att säkerställa att man inte ligger i riskzonen att drabbas av hjärtproblem.

Löpartidningen spring gästar Paliesius kliniken

Bo berättar om varför han valde att komma till Paliesius kliniken för hälsoundersökning i löpning för löpare.

Hälsokontroll av löpare för hälsa och funktion

Ett unikt program under 4 dagar för löpare

Nu har vi nya datum inför hösten för löpare.

 • September 6-9 (full)
 • Oktober 25-28
 • November 15-18
 • December 6-9

Vi reser tillsammans i små grupper om 5 personer

 • Ingen förskottsbetalning
 • All inklusive med flyg, boende, helpension samt alla tester och aktiviteter: 8000kr
 • kontakta oss för mer information

I Programmet ingår:

 1. Undersökning av hjärthälsa i löpning
 2. Utvärdering av din fysiska förmåga och V02max
 3. Konsultationer och testning tillsammans med idrottsläkare och kardiolog i samband med löpning.
 4. Dina värden och rekommendationer utifrån bedömningar och tester tillsammans med läkare, kardiolog och fysioterapeut
 5. Resa ToR till vackra Litauen
 6. Boende och full Logi på Paliesius herrgård

Ett av de viktigaste testerna som utförs under programmet är ett kardiopulmonärt träningsstest (även känt som VO2 max-test). Testet mäter både ditt hjärtas arbete och blodtryck i träning  samt din syreupptagnings förmåga. Med detta test kan din läkare bedöma hur hjärt-lungsystemet reagerar under träning. Testet ger också en grund för att hitta aeroba och anaeroba trösklar, vilka är vitala för din träning, hälsa och prestation. 

VO2max är den maximala syreförbrukningen och är ett viktigt värde i träning. Testning av syreförbrukningen mäts under programmet både i klinisk miljö på löpband samt i löpning utomhus. 

Genom Portable Oxycon mobile system kan vi mäta under verkliga förhållanden.  

För att garantera säkerheten och få en bra bild av hjärtats arbete i löpning, övervakas hjärtaktiviteten under löpningen med hjälp av en liten trådlös EKG-mätare. Mätaren sänder informationen trådlöst till klinikens läkare som kan utvärdera hjärtaktiviteten i realtid under verkliga förhållanden.  

Sammanfattning av testdagarna

Dag 1

Undersökning och testning med med läkare inom medicin, idrottsmedicin, kardiologi och sjukgymnast, som sen följer oss under alla fyra dagar.

Läkaren gör en allmän hälsoundersökning, bedömer möjliga risker för träning och ultraljud av hjärta, muskler och leder. Tillsammans med fysioterapeuten utvärderas rörelseapparaten, inledande löpanalys, din funktion, samt analys av kroppssammansättning. Slutligen görs även EKG (elektrokardiogram) i vila och ett kardioulmonärt träningstest/V02max (CPET).

Dag 2 och 3

Testning sker i din individuella intensitet och längd som du vanligtvis tränar eller tävlar i. Under programmet delas testningen upp i 3 loopar. Innan loop 1 påbörjas, utförs mätningar av blodtryck, laktat och glukos, BG-systemet (Body Guardian) mäter hjärtats aktivitet kontinuerligt samt övervakas av läkare. Mellan varje loop samt efter avslutad löpning upprepas mätningarna. I samband med löpning analyserar fysioterapeuten även löpningen och din löpekonomi.

Dag 4

Kroppens reaktion på träning och belastning utvärderas. Utifrån den utförda testningen och bedömningar ges rekommendationer för hälsa, träning och prestation. Tester i verklig situation och miljö ger en verklighetsförankrad bild av din hälsa och prestation. 

Sammanfattning av program:

Undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd, laboratorietester, din fysiska kapacitet samt trösklar för träningsintensitet.  
Upprepade tester av hjärta, blodtryck, laktat och mer
Slutsatser och rekommendationer för hälsa, träning och prestation av läkare, idrottsläkare, kardiolog och fysioterapeut.
Programmet inkluderar:
 • Alla tester och undersökningar
 • Fysioterapeut behandlingar (massage, lymphodrenage etc)
 • Alla resultat samt rekommendationer
 • Boende på Paliesius herrgård
 • Helpension 
 • Resa ToR
Lämna gärna en intresseanmälan för mer information och kontakt
Jag som reser med oss från sverige heter David Engstedt och är själv träningsaktiv inom flera olika idrotter. bla triathlon cykling, löpning, vandring och orientering. Kostnad all inclusive: 8000kr

Intresseanmälan: